vineri, 15 ianuarie 2010

La steaua Lui...

"Pasiti incet, cu grija tacuta, fetii mei,
Sa nu-i striviti nici umbra, nici florile de tei,
Cel mai chemat s-aline din toti si cel mai teafar
Si-a inmuiat condeiul de-a dreptul in Luceafar..."
Tudor Arghezi


15 ianuarie 1850-15 ianuarie 2010
Astazi se implinesc 160 de ani de la nasterea genialului nostru poet, Mihai Eminescu. El, Luceafarul a fost cel care a mai adaugat o scanteie de romanitate la natiunea noastra, atat de crunt lovita uneori de nenoroc.
A venit in lumea aceasta ca o stea meteorica, purtand pe umerii celor 39 de ani pe care i-a ars atat de intens, lumina, adevar si intelepciune.
Ne-a daruit atat de mult, incat o viata nu ne-ar ajunge sa-i multumim. Daca ma intreaba cineva de ce sunt mandra ca sunt romanca, acesta este un prim raspuns pe care-l dau: fiindca m-am nascut in orasul si in tara lui Eminescu: Botosani/Romania.
Dumnezeu ni l-a dat pe Eminescu, asa cum britanicilor le-a dat pe Shaekspeare iar francezilor pe Baudelaire...
Cand spunem Eminescu, spunem TOT: natiune, istorie, radacini, romantism, iubire... Toata esenta a ceea ce ne defineste pe noi ca romani, a cuprins-o Eminescu in poeziile sale. Pentru ca inainte de a fi roman, Eminescu este universal. El a stiut sa vorbeasca in romana pentru o lume intreaga, el a dus faima de a fi roman peste tot in lume.
Cand spun Eminescu, ma gandesc la esenta pura pe care acest substantiv propriu o defineste: ideea de sacralitate. Pentru tot ce ne-a daruit, ar trebui sa ne inchinam la mormantul lui Eminescu.
Am fost norocosi sa-l avem pe Eminescu... Un POET care ne-a lasat o mostenire literara inegalabila, o comoara de o valoare inestimabila...
Sa lasam astazi, pentru o clipa la o parte meschinele jocuri politice, sa uitam pentru o zi de criza, de somaj, de concedieri si sa ne aducem aminte ca suntem romani SI datorita lui Eminescu...

Astazi, incepand cu ora 18.00, va avea loc la sediul deputatului Alina Gorghiu, din Calea 13 septembrie, nr.201, un concurs de recitari dedicat celor 160 de ani de la nasterea Luceafarului poeziei romanesti, Mihai Eminescu. Vor participa copii de la scolile si gradinitele din Colegiul 22, sector 5.

"Suntem in cuvant si-n toate

Floare de latinitate

Sub un cer cu stele sudice.

De avem sau nu dreptate,

De avem sau nu dreptate

Eminescu sa ne judece!"

Niciun comentariu: