duminică, 24 octombrie 2010

Un week-end perfect


De foarte mult timp n-am mai avut asa un sfarsit de saptamana frumos, pentru sufletul meu... Am citit, am fost la film, la teatru si la o nunta de argint...
Apropos de mers la film. Va recomand cu caldura filmul "Mananca, roaga-te, iubeste"! Cartea a fost best-seller in SUA si in multe alte tari, insa filmul, avand-o ca personaj central pe Julia Roberts a fost mai reusit decat ecranizarea. Rareori afirm asta despre un film si asta pentru ca, in general, acestea m-au dezamagit. Un exemplu graitor a fost "Codul lui Da Vinci". Filmul mi s-a parut o porcarie fata de cartea care pe mine una, la vremea aceea, m-a impresionat. Ei bine, nu acelasi lucru s-a intamplat si cu "Mananca, roaga-te, iubeste!"... Regizorul a cuprins esenta cartii, scenele-cheie, starile prin care trece Liz, trecerea ei de la lumea materiala la cea spirituala. Julia Roberts o intruchipeaza in film in mod stralucit pe Liz. Este femeia-scriitor, femeia-pasionala, femeia-religioasa, femeia-copil, femeia-sensibila, femeia-prietena, femeia-furioasa... trece printr-o multitudine de stari, surprinse exceptional de fidel de ochiul camerei de filmat... Bine, mie mi-a placut Julia Roberts tot timpul, insa parca in acest film a ajuns la deplina maturitate artistica, cu atat mai mult cu cat anii si-au pus amprenta si pe ea, insa cu toate astea, desi exista in film scene foarte naturale, in sensul ca nu este machiata si se mai observa cate un rid pe ici, pe colo, totusi parca este mai frumoasa, mai naturala, mai speciala acum... Va recomand cu caldura sa-l vizionati!
De asemenea, tot in acest week-end, am citit si cartea "Dezonorata", povestea reala a unei femei violata in grup pentru a rascumpara onoarea fratelui ei. Actiunea este terifianta si se petrece in Pakistanul zilelor noastre. Insa Mukhtar Mai (asa o cheama pe femeie), desi analfabeta, isi da seama ca presa poate avea un rol hotarator pentru a schimba cursul unei anchete ce altminteri ar fi fost ingropata sub pres si hotaraste sa vorbeasca! Vocea ei se va face auzita in lumea intreaga si astfel, in loc sa aleaga calea sinuciderii asa cum au facut-o multe alte femei din Pakistan si din alte parti ale lumii, va deveni o militanta ferventa in apararea drepturilor femeilor din lumea intreaga. Si in ziua de astazi ea traieste tot in satul ei, insa datorita curajului nemaipomenit de a-si face auzita drama, este respectata si iubita in comunitatea ei unde a infiintat o scoala unde invata fetitele si baietii carte dar si ce inseamna egalitatea intre sexe si drepturile pe care le au si de care (este foarte important!) sa se foloseasca atunci cand se afla in situatii similare.
Asadar, carte, teatru, film intr-o singura zi. Va recomand si voua aceasta "cura"! Este foarte eficienta! Nu ingrasa si mai ales, ca sa folosesc o replica din susnumitul film "te face sa razi si cu ficatul"... Daca veti viziona filmul, veti intelege ce vreau sa spun! Pana atunci, va pupacesc cu drag!

Niciun comentariu: