marți, 13 octombrie 2009

Masacrarea limbii romane

Constat cu durere, cum, din zi in zi, facem eforturi uriase sa ucidem tot ce a mai ramas frumos si bun din limba noastra dulce ca un fagure de miere.
E dureros, e trist si am un gust amar sa constat ca generatia messenger si nu numai, a preluat mai mult decat prescrutarile din sistemul international si ciuntirea, cu buna-stiinta a limbii romane. Din ce in ce mai des, in lucrarile copiilor de la orele de limba romana, apar prescurtari de genul: "vb" in loc de "vorbesc" sau "vorbim", "dak" in loc de "daca" (sper ca se refera doar la conjunctie nu si la substantiv), "pls" in loc de "te rog", "ms" in loc de "merci", "nb" in loc de "noapte buna" si tot asa...
Buaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaai (ca voi altfel nu pricepeti!) treziti-va!
Probabil ca in viitorul apropiat o compunere sau un "eseu" cum i se mai spune acum, desi tot un drac e, se va limita la 5 randuri. Ca o sa ajungeti sa sintetizati in 5 randuri ceea ce trebuia dezvoltat in 5 pagini...
Si ceea ce este mai grav, e ca si parintii vostri va copiaza. Sunt socata sa vad, pe forumul unde activez zilnic, cum mamici cu acte in regula, mamici care au copii sau care-si doresc cu disperare un copil, ciuntesc limba romana in cel mai crud mod cu putinta. Mamici care-si doresc copii frumosi si educati, parinti care (sa recunoastem!) s-au dezvoltat intr-un context in care nici macar nu si-au imaginat messengerul, daramite sa-l foloseasca! Parinti care l-au studiat pe Blaga, Rebreanu, Eminescu, Creanga si care probabil aveau 10 la limba romana si care, probabil, ocupau locuri fruntase la olimpiadele nationale.
Ce fel de exemplu le dam copiilor nostri daca noi insine ne lasam dusi intr-o directie care masacreaza frumosul, care ucide sensibilitatea? Si ne mai intrebam de ce nu citesc copiii nostri... Pai de ce sa mai citeasca? Baga repede pe mess: "pls, zi si u ce avem la rom pt maine" si colega ii da un link spre un site de unde ia cu copy/paste comentariul la "Ion" si gata!
Astia s-au nascut obositi, zau! Le e sila si sa traiasca, daramite sa mai scrie corect romaneste. Cum sa mai savureze ei o piesa de teatru daca au creierii facuti varza de "Hannah Montana" (cine dracu-i asta? parca-i o statiune montana...)... Cum sa mai alerge prin fata blocului, sa sara coarda, daca trebuie sa raspunda prezent pe hi5 si sa-si completeze profilul. Au zeci de prieteni, poate sute si daca-i scuturi putin si-i intrebi cine sunt, habar n-au! Le-au dat accept fiindca e in "trend" sa fii "cool". M-am saturat pana peste cap de englezismele astea. Sunt intoxicata zilnic, bombardata cu expresii in limba engleza, de parca limba noastra romana nu are suficiente expresii frumoase, cu care sa evidentiem expresivitatea. Eeeeeeeei, dar asta nu e in "trend". Am venit noi, "naftalinosii limbii romane" sa le dam lor modele de crestere si educatie. Lasa bre, ca n-au ei nevoie de limba romana. Doar "are mamica si taticu' bani de garaie si-mi da sa ma sopingaresc cat vreau in mall si dak nu, ma cuplez cu unu' cu bani si m-am scos".
Doamne, Doamne, sper sa existe un timp si in tara asta cand se va pune accentul asupra valorilor, cand se va sanctiona drastic la ora de limba romana orice abatere de la normele limbii literare. Cand se vor lasa corigenti in masa pentru ca nu stiu sa scrie corect romaneste sau sa acorde subiectul cu predicatul.
Am tot respectul pentru copiii care acasa fac ce vor, scriu cum vor pe messenger, iar la scoala au rezultate remarcabile. Si am vazut astfel de copii. Am fost de curand intr-o scoala din Bucuresti, unde erau expuse diplomele performerilor din scoala respectiva. Jumatate dintr-un perete era ocupat de diplomele unui SINGUR copil, care excela la foarte multe materii. Da, exista din fericire si astfel de copii, din pacate foarte putini intr-o generatie asa cum era Alis al meu. Tot respectul pentru voi, dragilor!

Niciun comentariu: