sâmbătă, 21 martie 2015

Cum am luat eu definitivatul!

Mai intai o sa va spun ca examenul de titularizare pe care l-am dat in sistem a fost floare la ureche fata de definitivat. Definitivatul a fost o piatra de incercare pe care nu mi-am imaginat ca va fi asa de greu s-o trec. Prima data cand am incercat a fost in 2012, an experimental, in care s-a testat pe noi formula de examen in sistem, am picat cu brio. Nota limita a fost 7. Am picat cu 6,70. Adica mi-au lipsit 30 de sutimi. Din vina mea, recunosc. Confuzie de subiect. In 2013 nu am dat, m-am inscris de-abia in 2014. Am sustinut cele doua inspectii speciale, cea din semestrul al II-lea fiind exact in ziua in care mama a fost transferata de la spitalul din Focsani la Sf Ioan in Bucuresti. Mi-am sustinut lectiile cu sufletul plin de lacrimi, de amaraciune. Nu au iesit nici pe departe asa cum simteam eu ca trebuie sa iasa. Dar am luat 10 cu felicitari. In primul rand, pentru cei care nu stiu, subiectele sunt structurate in trei parti: continut stiintific din materia de specialitate, metodica si didactica limbii romane si pedagogie. Pedagogia este memorare mecanica, fara niciun sens. O materie care, din punctul meu de vedere, nu are nicio relevanta si nici nu-ti atesta aptitudinile de profesor, o materie care trebuie tocita. Sunt 20 de teme pe care trebuie sa le memorezi, iar cum memorarea fortata nu e punctul meu forte, am recurs la o stratagema care m-a ajutat enorm: inca din iarna 2013-2014 mi-am inregistrat pe telefon toate temele la pedagogie, asadar o prima rasfoire care a avut un efect benefic. Mi-a ramas cel putin 10% din materie tot inregistrand pe telefon. Dupa aceea, oriunde mergeam, seara inainte de culcare, imi puneam castile in urechi si ascultam temele. Le-am ascultat de zeci de ori, pana le invatasem ca pe o melodie (unele dintre ele). Asadar, am mai adaugat cam 50% procentului initial. Restul de 40% l-am obtinut din citit, citit, citit. Este verificat ca majoritatea notiunilor noastre vin pe cale vizuala sau auditiva. Desi pare poate ca nu veti putea memora ascultand, sa stiti ca este, totusi, o metoda foarte eficienta. Cam asta a fost cu pedagogia. Specialitatea mea este romana si continutul stiintific il stapanesc destul de bine, cu toate ca materia din care eu am dat examen este cea de liceu, iar eu predau la gimnaziu. Oricum, asta n-a fost un impediment, tinand cont ca stapanesc textele literare perfect si stiu sa asez in context ceea ce mi se solicita. Pe gramatica nici nu m-am uitat. Nu aveam de ce. Singura problema ramanea cu metodica. 
O carte care pe mine m-a ajutat enorm si ma ajuta in continuare este aceasta: 

Din cate inteleg, nu mai exista pe piata. Am xeroxat-o in vreo zece exemplare pana acum si am trimis-o colegilor din tara pentru a invata din ea. Ulterior, autoarea cartii, doamna Pavelescu, un emerit profesor de la Colegiul Mihai Viteazul din Targoviste a intrat pe Grupul profesorilor din Romania si s-a oferit sa le trimita pe mail cartea celor care au nevoie de ea, contra sumei modice de 20 de lei. Eu am cumparat-o cu 40 de lei. Abordarea pe care eu am avut-o pentru subiectul de metodica a fost urmatoarea: imi alegeam cate un subiect sau imi construiam dupa modelul celor date anterior si incercam sa le rezolv asa cum percepeam eu. 
Ei, dar cum socoteala de acasa (unde faci totul relaxat), nu se potriveste cu cea din targ, iata ca a venit si ziua examenului: 14 iulie 2014. Sa mai spun ca in urma cu 4 ani, fix pe 14 iulie imi sustineam titularizarea si am luat-o cu brio ? Buuun. In afara faptului ca este criminal chematul de la 08.30 in sala de examen si statul pana la 10 cand vin subiectele, emotiile au existat pana cand am primit subiectele. La specialitate, Eminescu - incadrarea in curent literar (usoooor, frumoooos), la metodica o secventa din programe ce continea predarea modurilor de expunere la clasa a V-a, iar la pedagogie cel mai usor subiect: Invatarea. Toate bune si frumoase, dar din subiectul Invatarea nu mi-am mai adus aminte NIMIC. NIMIC, NIMICUT. Blanc total. Imi venea sa rad ca proasta-n targ de mine. M-am apucat sa-mi construiesc subiectele din specialitate cu care, recunosc, m-am intins mai mult decat m-am asteptat. Adica vreo doua ore din timpul de patru alocat intregului examen. Incet-incet, scriind la romana, mi-am adus aminte si de Invatare. Am scris definitia. M-am intors la Eminescu. Mi-am adus aminte conditiile externe. Le-am trecut repede pe ciorna, m-am intors la Eminescu. Nu reuseam nicicum sa imi amintesc conditiile interne ale invatarii. Am scris doar ceva vag, foarte vag. Le-am transcris pe foaia de examen. Asta a mai durat vreo ora. Ramasese doar subiectul de metodica, in doar o ora. Trebuia sa alcatuiesc pe ciorna ceea ce-mi propusesem. Asta a durat cam 40 de minute. Nu mi-a iesit nici pe departe cum l-as fi conceput in linistea camerei mele. Am plecat printre ultimii din sala. Epuizata, stresata, nemancata pana la ora 14.00. Habar n-aveam daca voi obtine Sfantul 8. Am ajuns acasa, m-am odihnit, apoi am reevaluat tot ce facusem. Evaluarea mea obiectiva imi aducea nota undeva intre 7.50 si 8. Mai exact, pe la 7,70-7,80. Speram din suflet ca evaluatorii sa fie indulgenti si sa-mi treaca cu vederea micile neajunsuri si sa se concentreze mai mult pe exprimare si limbaj (la care, recunosc, stau foarte bine...si care este extrem de important, as spune esential chiar)... Timp de doua saptamani, pana la afisarea rezultatelor am stat ca pe ace. Cu o seara inainte de ziua afisarii rezultatelor, am visat ca primisem eu lucrarile de la definitivat, dar nu aveam voie sa le deschid, insa mi-am recunoscut scrisul, si am vazut pe el un 7,90 taiat si langa el un 8 mare. A doua zi eram torpila. Ma agitam innebunita de colo-colo fara o tinta. Stiam ca rezultatele trebuiau sa se afiseze, dar site-ul ministerului era prea solicitat si picase, insa o prietena de-a mea apucase sa vada rezultatele si mi-a scris pe Facebook: "Felicitari!" "Pentru ???" am intrebat eu mirata.
"pentru nota de la def. Ai luat 8, n-ai vazut ?". "Nu, nu pot accesa site-ul". "Ai luat, Ana, am vazut eu". Mai are rost sa va descriu explozia de fericire care m-a inundat???
Va doresc sa traiti si voi aceste momente! Succes!

Un comentariu:

Mara Georgiana spunea...

Felicitari pentru reusita.Anul acesta am si eu defintivatul. Ideea audio mi se pare foarte buna. Puteti sa ma ajutat si pe mine cu varianta audio? Va multumesc! E-mailul meu este danibosneag@yahoo.com sau danibosneag@gmail.com. Mult succes pe mai departe.