luni, 10 ianuarie 2011

Dumnezeu si Einstein

Profesorul unei universităţi importante şi-a provocat studenţii să răspundă la următoarea întrebare: „Dumnezeu a creat tot ceea ce există?”. Un student a răspuns ferm: „Da!”

Profesorul a pus o nouă întrebare: „Dacă Dumnezeu a creat totul înseamnă că el l-a creat şi pe diavol. Şi de vreme ce acesta există (aşa cum putem observa în propriile noastre acţiuni) înseamnă că Dumnezeu e cel rău?” Studentul nu a putut răspunde la această supoziţie, lăsând profesorul să concluzioneze că el a „demonstrat” că „credinţa în Dumnezeu” este o poveste pentru copii, deci prea puţin credibilă.

Un alt student a ridicat mâna şi a cerut să pună o altă întrebare. Studentul s-a ridicat în picioare şi a întrebat: „Domnule Profesor, starea de frig există?”. „Bineînţeles” i-a răspuns profesorul „Ce întrebare e asta? Cu siguranţă că există, nu ţi-a fost frig, n-ai tremurat niciodată?”

Proaspătul student răspunse: „De fapt starea de rece nu există. În concordanţă cu legile fizicii, ceea ce noi considerăm rece, reprezintă de fapt absenţa căldurii. Orice lucru poate fi obiect de studiu atâta vreme cât transmite energie (căldură). Zero absolut reprezintă absenţa totală a căldurii, dar starea de rece nu există. Ce am făcut noi este doar să creăm un termen care să descrie ce simţim când nu primi căldură în organism”. „Şi” continuă studentul ”întunericul există”?

„Bineînţeles” răspunse profesorul. De această dată studentul zise: „Vă înşelaţi din nou, domnule profesor! Nici întunericul nu există. Ceea ce există de fapt este doar absenţa luminii. Lumina poate fi studiată, întunericul nu. Nici nu poate fi fracţionat întunericul, lumina da. O simplă rază de lumină alungă întunericul de pe suprafaţa pe care ajune raza de lumină. Întunericul este un termen inventat de oameni pentru a descrie ce se întâmplă când nu avem lumină”.

În sfârşit, studentul îl întrebă pe profesor: „Domnule profesor, există răul absolut?”

Profesorul îi răspunde: „Bineînţeles că există. După cum am menţionat la începutul discuţiei, vedem violuri, crime, violenţă peste tot în lume, toate astea sunt întruchiparea răului”.

Studentul răspunse: „Domnule profesor, răul absolut nu există. La fel cum am demonstrat în celelalte două cazuri, rpul absolut este un termen creat de om pentru a descrie rezultatul absenţei lui Dumnezeu în inima omului”.

După toate acestea, profesorul îşi dădu jos pălăria şi nu mai spuse nimic.

Numele acestui tânăr era Albert Einstein.

Niciun comentariu: