"Succesul inseamna sa treci de la un esec la altul fara sa pierzi din entuziasm". Winston Churchill.
duminică, 21 octombrie 2012
joi, 18 octombrie 2012
Dana mea...
Dana a fost prima mea colega de banca. Colegialitatea a durat numai vreo cateva minute, pana ne-a mutat doamna invatatoare si pe mine m-a asezat cu un baiat in banca. Am plans pana am adormit cu capul pe banca. Era prima mea zi de scoala. Eram prietene inca dinainte de a intra la scoala, de fapt, este una din primele mele amintiri... E cu 9 zile mai mica decat mine, amandoua Fecioare ambitioase, vesele, optimiste.
Am fost colege opt ani, apoi drumurile ni s-au despartit la liceu, insa nu trecea mult pana nu ne vizitam ca sa ne povestim noutatile. Practic, Dana era o prezenta constanta in viata mea. A plecat in Italia odata cu valul de emigranti, adica prin 90 si ceva si acolo a ramas. Ultima data am vazut-o acum 13 ani cand venise in vizita in Romania dupa ce-l nascuse pe baietelul ei, Claudio. De la un timp incoace mi se facuse un dor nebun de ea. Am tot cautat-o pe Facebook insa nicio Daniela Iosef nu seamana cu Dana mea.
Ieri insa, cred ca gandul si dorul meu nebun au chemat-o, pentru ca m-a gasit ea pe mine. Primele vorbe pe care mi le-a spus ? "De cand te caut...".
Plangeam amandoua in fata monitorului de bucurie si de dor... Am plecat cu sufletul plin, plin la scoala. Imi venea sa imbratisez tot Pamantul si toti oamenii care-mi ieseau in cale.
Tot e bun si Facebookul asta!!! Mi-a readus in viata mea toti oamenii de care-mi era dor...
duminică, 7 octombrie 2012
Alina Eremia sechestrata si amenintata cu moartea....
Scoala Mamelor - un pas inainte spre normalitate. Cand excelenta face diferenta!
Probabil va intrebati ce e Scoala Mamelor. Ei bine, este un proiect prin care se vine in ajutorul mamelor care au diverse probleme. Scoala Mamelor are specialisti in cele mai importante trei domenii: psihologie, sanatate si asistenta juridica.
La intalnirea din 5 octombrie, am avut parte de o marturie cutremuratoare. O mamica prezenta la intalnire a povestit cosmarul prin care a trecut acum 5 ani. Sotul ei o batea, o maltrata ingrozitor, toate intamplandu-se din cauza bauturii. Si-a dorit sa plece de nenumarate ori, insa a fost amenintata cu moartea. "Aveam senzatia ca imi spalase creierul. Ajunsesem si eu sa cred despre mine ca sunt proasta, ca sunt urata, ca nu sunt buna de nimic. Imi lipsea total increderea in mine. Fetita mea imi spunea mereu: "Mami, hai sa plecam de aici." Cand venea tarziu acasa, baut, fetita imi spunea "Mami, hai sa ne prefacem ca dormim, poate nu mai face scandal...".
Dupa un timp, nemaisuportand bataile si chinul cumplit prin care trecea, a decis sa riste totul si sa se smulga din acel cosmar. A apelat la cea mai buna prietena a ei. A mers la Politie si a depus o declaratie, apoi a plecat intr-un adapost, un adapost pentru astfel de mamici. "Ziua mergeam cu fetita si mancam pe la maternitati, pentru ca efectiv nu aveam ce manca, insa inapoi nu mai aveam de gand sa ma intorc". "Cum ai reactionat cand sotul a observat absenta ta ?" a intrebat Andreea Marin. "L-am sunat, l-am intrebat unde este, mi-a spus ca e undeva in trafic. L-am rugat sa opreasca masina pentru ca am sa-i spun ceva. Imi tremura telefonul in mana. Mi-era frica de el si prin telefon. Avea o putere imensa asupra mea. Dupa ce a oprit, i-am spus: "Vezi ca ai sa ajungi acasa si noi nu vom mai fi acolo. Nu ne cauta pentru ca nu ai sa ne gasesti". Bineinteles ca a inceput cu amenintarile, cu injuriile, cu urletele.... Dupa ce am plecat, a sunat toate cunostintele, insa nimeni nu stia unde suntem. Nu spusesem nimanui, nici celei mai bune prietene, cea care ma ajutase sa plec, fiindca stiam ca daca ma va gasi, nu am cum sa mai raman in viata. Norocul meu s-a numit acel centru in care mi-am gasit linistea. Ulterior, am avut parte de consiliere psihologica. Doamna psiholog m-a invatat cum sa vorbesc cu el, in asa fel incat sa nu-si mai exercite puterea asupra mea, sa nu-i arat ca mi-e frica. Cu ajutorul psihologului am reusit sa-l fac sa accepte divortul, sa nu ma mai ameninte tot timpul ca-mi ia fetita, sa inteleaga ca s-a terminat. Divortul s-a pronuntat, el are dreptul sa stea cu fetita doua weekend-uri pe luna." Andreea a intrebat-o daca nu i-a fost teama sa-si lase copilul cu el. "Nu, nu mi-a fost teama, pentru ca la inceput ma intalneam cu el in locuri publice, sub supraveghere, iar dupa aceea a inteles ca s-a terminat. Fetita mea avea 4 ani atunci. Acum are 9 ani si se vede cu el mereu, imi spune ca s-a schimbat, ca nu mai bea. Insa ranile acelea nu se vor vindeca niciodata. Fetita isi aminteste si astazi de bataile acelea groaznice... Le sfatuiesc pe toate femeile care au trecut prin asta sa aiba curajul sa plece, sa se smulga de acolo. Chiar daca le este teama ca vor fi omorate, inevitabilul se poate intampla tocmai din cauza ca nu au curajul sa plece." Mamica ce ne-a cutremurat cu povestea ei, ne-a marturisit ca are doar 8 clase, insa acum lucreaza, are o noua viata si s-a inscris la liceu pentru ca vrea sa-l termine. Am aplaudat-o, Andreea a imbratisat-o strans la final. Pentru toti a fost un exemplu de curaj, de intelepciune si de vointa personala ca SE POATE!!!
Nu m-am asteptat ca intalnirea aceasta sa fie atat de emotionanta. Este de prisos sa va spun ca la final toate mamicile se solidarizasera cu ea si ca i-au cerut datele personale.
Iata ca din aceste intalniri pot rezulta lucruri minunate, mamele, nu numai ca pot gasi raspunsul la problemele care le framanta, dar mai ales pot socializa, isi pot gasi prietene cu aceleasi preocupari, pot impartasi aceleasi probleme.
Scoala Mamelor ofera sfaturi de natura juridica (cum pot divorta, cum se pot obtine ordine de restrictie), de sanatate pentru diversele probleme cu care se confrunta ele sau bebelusul ori copilul sau de natura psihologica (cum isi pot rezolva anumite probleme emotionale).
Sa nu va fie niciodata rusine sa mergeti la psiholog, sa nu va fie teama de eticheta "esti nebuna". In vremurile nebune pe care le traim, fiecare are o doza mai mica sau mai mare de "nebunie". Important este sa stii cum sa gestionezi problemele din viata ta, sa ceri ajutorul atunci cand ai nevoie.
Dupa nastere, mamicile pot trece prin depresia postnatala, un sindrom deloc de neglijat. In acele momente pot simti ca desi au totul, viata lor pare fara sens si nu vad decat o gaura neagra in jurul lor. Depresia se poate accentua si pot ajunge la ganduri sau dorinte suicidale. In acele momente, interventia psiholgului poate fi salutara.
Din pacate, Romania este de-abia la inceput de drum in privinta serviciilor psihologice. Oamenii sunt inca prinsi in cutumele de dinainte de '89 si, de multe ori, considera interventia psihologului inoportuna. "Ce poate sa-mi faca mie un psiholog ?". NU ESTE ASA!!! Poti fi surprins sa gasesti in acel om strain, un prieten de nadejde. Acel om iti poate oferi exact sursa vitala de care ai nevoie in acele momente, pentru ca este calificat sa faca acest lucru.
Asadar, apelati cu incredere sfaturi de orice natura pe www.scoalamamelor.ro. Exista acolo indrumari competente pe orice teme, specialisti care raspund intrebarilor voastre, mamici cu povesti de viata asemanatoare care va pot deveni prietene.
Si daca simtiti ca aceste intalniri v-au ajutat, daca simtiti nevoia sa intoarceti cumva binele care vi s-a facut, faceti-va timp sa treceti pe la Uni Credit Tiriac, faceti-va la ei card si puteti dona, direct de pe acel card, orice suma doriti, incepand de la 5 lei, pentru Scoala Mamelor.
Din pacate, Romania sufera foarte mult si la capitolul donatii si voluntariat. In strainatate, aceasta este o practica obisnuita. Daca un vizitator al unui muzeu a ramas impresionat de ceea ce a vazut, la iesire va dona o suma simbolica pentru intretinerea muzeului, a operelor de arta. ONG-urile nu au alta sursa de venit decat cei 2% din impozitul pe venit anual si donatiile.
Este atat de simplu sa faci un bine, credeti-ma! In momentul cand daruiesti cat de putin ai un sentiment incredibil de multumire sufleteasca pentru ca ai reusit sa-ti ajuti un semen sau ca ai sprijinit o cauza.
sâmbătă, 16 iunie 2012
Si n-am iubit pe nimeni...
... asa cum te iubesc pe tine!
joi, 24 mai 2012
Ramas-bun, Diana Spanu!
vineri, 30 martie 2012
Vom avea biblioteca noastra!
Miercuri, 28 martie 2012, in Club Princess din Bucuresti s-a desfasurat un eveniment caritabil initiat de Andreea Marin sub egida Fundatiei "Pretuieste viata". Evenimentul a avut drept scop strangerea de fonduri pentru a amenaja biblioteca scolii din localitatea Herasti, jud. Giurgiu, scoala unde predau. 40 de vedete si-au dat mana pentru aceasta cauza si dorim sa le multumim pe aceasta cale pentru tot ce-au facut pentru noi: designerilor pentru rochiile donate, vedetelor pentru ca si-au rupt din timpul lor liber si au fost prezente pentru a defila pe podium prezentand rochiile donate, artistilor pentru participarea lor pro-bono (Andra si formatia Vunk). Toate aceste vedete au facut ca visul nostru sa se implineasca. Le multumim ca au crezut in noi si ne-au sustinut!
miercuri, 28 martie 2012
Elevii mei au nevoie de o biblioteca!
Elevii mei frumosi, speciali, talentati si cuminti, elevii pe care-i iubesc nespus de mult, au nevoie de o biblioteca! Le place sa citeasca, scriu poezii, picteaza nespus de frumos, insa nu au un spatiu amenajat corespunzator in care sa studieze. In timp ce unii copii isi doresc haine de firma si excursii in strainatate, copiii mei isi doresc sa invete, sa studieze, sa citeasca. Andreea Marin si-a propus sa ne ajute! Multumim din suflet, Andreea Marin! Va rugam sa fiti alaturi de noi!
In urma cu o luna, Andreea Marin Banica reusea sa adune zece trupe de succes ale momentului, care urcau pe scena clubului Princess din Regie, intr-un eveniment caritabil fara precedent. Clubul bucurestean s-a dovedit a fi neincapator pentru miile de oameni ce si-au dorit sa vada spectacolul din noaptea de 8 martie si sa faca un bine in acelasi timp, pentru ca artistii au venit alaturi de Andreea pro bono, pentru a sprijini 4 copii cu o poveste de viata impresionanta.
Miercuri, 28 martie, Andreea Marin Banica va fi din nou gazda unui spectacol extraordinar, care isi propune sa ajute un grup de copii dintr-o scoala aflata la 35 km de Bucuresti, a caror poveste o veti afla in cele ce urmeaza. De data aceasta, invitatii Andreei care au acceptat sa-si dea mana pentru o seara minunata sunt peste 40 de designeri binecunoscuti si vedete din televiziuni precum Acasa TV, Kanal D, Antena 1, TVR, dar si din alte domenii. Designerii vor crea tinute speciale pentru acest eveniment si le vor dona Fundatiei Pretuieste Viata pentru a fi valorificate in scop caritabil, iar vedetele le vor prezenta pe scena in seara de 28 martie. Este momentul perfect pentru a afla tendintele acestei primaveri, dar si pentru a ajuta zeci de copii ce au nevoie de sprijin.
Designerii (sau brandurile) si vedetele care vor fi alaturi de Andreea sunt: Catalin Botezatu, Stephan Pelger, Mihaela Drafta, Liza Panait, Mihai Albu si Norina Stoica, Rhea Costa, Malvensky, Norina Stoica, Style Detector, Buy Me, Ana Radu, Stefania Caragea, Mirela Stelea, Laura Lazar, Silvia Serban, Roxana Butnaru, Alberta David, Andra Turcanu (Loulou Boutique), precum si Simona Patruleasa, Malvina Cservenschi, Nicoleta si Iuliana Luciu, Elena Gheorghe, Andreea Balan, Ellie White, Geanina Varga, Daiana Anghel, Crina Abrudan, Madalina Draghici, Ioana Voicu, Oana Ionita, Anca Serea, Andreea Mantea.
Si tot in acea seara, pe scena Clubului Princess, vor urca Andra, dar si Vunk & Alexandra Usurelu, pentru doua recitaluri de exceptie.
Fondurile stranse vor fi donate copiilor care sunt protagonistii urmatoarei povesti:
“O jurnalista care lucreaza si ca profesor de limba romana la o scoala din judetul Giurgiu aflata la 35 de km de Bucuresti ne-a rugat sa sprijinim copiii care-i sunt elevi si care au nevoie de un sprijin care nu inseamna foarte mult pentru noi, dar ar putea insemna foarte mult pentru evolutia lor in viata. Scoala are sute de volume, carti extraordinare, unele se afla inca in tipla deoarece nu au fost desfacute, fiind primite in urma unor donatii. Din pacate, toate zac intr-o magazie de 2 metri patrati, ingramadite unele peste altele, deoarece nu exista conditii – niste rafturi civilizate - pentru a se amenaja o biblioteca. Copiii cer mereu carti profesoarei, sunt dornici sa citeasca, unii dintre ei au rezultate foarte bune, chiar in conditiile precare in care invata. Scoala si copiii au mare nevoie de o biblioteca amenajata corespunzator, un spatiu in care micutii ar putea sa petreaca un timp citind, documentandu-se pentru temele pe care le au de pregatit, mai ales ca sunt obligati ca in fiecare zi de luni sa prezinte rezumate ale unor povesti/schite/nuvele pe care le-au citit in saptamana precedenta – un demers care pare atat de simplu de rezolvat devine foarte greu pentru acesti copii. Unii nu au carti acasa si nu au cum sa isi faca temele, pur si simplu, parintii nu isi permit sa le cumpere carti.
Intr-o buna zi, un baietel de la clasa a V-a, orfan de ambii parinti, i-a spus profesoarei ca el nu are un stilou ca sa poata scrie mai frumos pe caietul de teme, asa ca aceasta i-a facut cadou un stilou, iar colegii lui, rezerve de cerneala. La inceputul anului, o fetita din clasa a VI-a, intrebata fiind de ce nu are cartile si caietele protejate de coperta,i-a marturisitprofesoarei ca parintii sai nu au bani sai le cumpere. A doua zi, toata clasa i-a adus cadou coperte, caiete si rechizite de care mai avea nevoie. Solidaritatea lor este impresionanta: pun umar la umar la greu, se ajuta intre ei, dar nu intotdeauna este de ajuns. Acestor copii nu li se poate impune sa-si cumpere carti, fiindca parintii nu au uneori bani nici pentru strictul necesar. Ei isi doresc foarte mult sa citeasca, le plac basmele si in fiecare vineri au la scoala "Clubul de lectura", unde citesc impreuna cu profesoara de romana povesti si apoi le reprezinta prin pictura sau le povestesc, este ca o speranta si un moment al lor de evadare din viata plina de greutati pe care o traiesc alaturi de familiile lor...
In urma cu o saptamana, copiii s-au intors de la olimpiadele judetene, unde au obtinut punctaje foarte bune la limba romana si locul al II-lea la Olimpiada de biologie. Anul trecut, un elev a luat locul I la Crosul judetean. Copiii, sprijiniti de profesori, incearca sa faca performanta cu mijloace rudimentare. Au pachete de carti si de atlase invelite inca in tipla, deoarece nu exista un spatiu amenajat civilizat pentru a desfasura activitatea in regim de biblioteca. Exista o clasa libera in scoala si s-ar putea amenaja acolo biblioteca, dar pentru asta au nevoie de mobilier corespunzator. Dorinta cea mai mare a profesoarei este ca intr-o buna zi sa vada acea clasa amenajata ca biblioteca si in banci sa existe elevi care au venit sa studieze un atlas, un dictionar, ori sa citeasca o carte de povesti, asa cum se intampla in orice scoala normala. Copiii de aici sunt talentati, unii scriu poezii minunate, altii deseneaza foarte frumos, insa nu poti face performanta daca nu ai un mediu propice ca sa te dezvolti, iar biblioteca ar fi o mana cereasca pentru ei. “ – a declarat Andreea Marin Banica, presedinte Fundatie Pretuieste Viata
marți, 20 martie 2012
Lara - fiinta plasmuita din pulbere de ingeri
marți, 21 februarie 2012
Rebecca - un spectacol de exceptie!
Aseara am fost la "Rebecca". Imi planificasem inca de anul trecut sa ajung. Nu stiu de ce n-am facut-o. A fost probabil unul din momentele alea in care amani si crezi ca ai timp, ca exista un timp pentru toate si ca o vei face candva… Am citit cartea lui Daphne du Maurier acum multi ani, pe cand eram liceeana. M-a impresionat prin ineditul subiectului, prin faptul ca actiunea se petrece dupa moartea personajului central, Rebecca, cea care este si personaj absent. Actiunea romanului se petrece in jurul personajului principal masculin, Max de Winter, cel care raman vaduv in urma decesului suspect al sotiei sale, Rebecca. Max, in urma unei calatorii la Londra, o cunoaste pe cea care ulterior ii va deveni sotie, viitoarea doamna de Winter, actualmente dama de companie a excentricei Missis Van Hoppen. Fire autoritara si dominatoare, doamna Van Hoppen incearca sa o cizeleze pe stearsa sa dama de companie, insa se pare ca nimic nu se lipeste de ea. Insipida domnisoara il cunoaste pe Max in timpul calatoriei la Londra, se indragostesc subit unul de celalalt si hotarasc sa se casatoreasca. Astfel, micuta doamna de companie devine doamna de Winter. Ajunsa impreuna cu sotul sau la conacul Manderley, stangace si sfioasa, aceasta face cunostinta cu personalul castelului de care este intampinat cu raceala. In mod special, cea care o intampina glacial este doamna Danvers, menajera devotata si confidenta Rebeccai de Winter. Dupa o succesiune de intamplari nefericite care o pun intr-o lumina nefavorabila pe micuta doamna de Winter, marcata puternic de spiritul Rebeccai ce pare sa bantuie conacul Manderley si interpretand gresit indiferenta sotului sau care se lupta cu sine si care are un puternic conflict la nivel interior, marcant din punct de vedere psihologic, doamna de Winter isi gaseste totusi puterea sa lupte pentru dragostea sa extraordinara si sa se transforme din soricelul gri si anost care ajunsese la Manderley, intr-o adevarata doamna capabila sa-si impuna punctul de vedere, sa bata cu pumnul in masa daca e cazul, sa o infrunte pe morbida doamna Danvers si sa invete din greselile facute. Actiunea romanului se incheie spectaculos, cu procesul in care Max ( desi este initial suspectat de uciderea Rebeccai ), se sfarseste cu verdictul clar de sinucidere si cu incendiul care cuprinde conacul Manderley, incendiu provocat de doamna Danvers. Insa din cenusa Manderleyului renaste dragostea dintre Max si frumoasa lui sotie care supravietuiesc frumos si traiesc fericiti in continuare.
Aceasta este in mare actiunea romanului.
Spectacolul in sine este impresionant. Incepand de la actiunea piesei care urmareste foarte fidel subiectul romanului, continuand cu jocul actorilor care este senzational, cu o Bianca Ionescu ce impresioneaza prin forta glasului sau nemaipomenit si prin jocul actoricesc de exceptie in rolul doamnei Denvers, cu decorurile ce urmaresc fidel cadrul descris in roman si terminand cu muzica ce aproape ca-ti da imboldul de a sari de pe scaun ca sa dansezi, toate acestea sunt doar o mica parte din grandiosul spectacol ce se desfasoara la Teatrul National de Opereta “Ion Dacian”. Vreau sa desfiintez orice prejudecata a celor care nu gusta genul classic, fiindca spectacolul contine partituri de sansonete, jazz, muzica pop, o muzica nemaipomenit de gustabila si de dansabila, daca-mi sunt permisi termenii.
Intentionat am lasat la urma jocul actritei care interpreteaza rolul doamnei de Winter. In mintea mea de adolescenta nu se formase o reprezentare a personajului central al cartii. As putea fi suspectata de subiectivism, insa nu e asa. Am privit-o cu ochi critic pe Adriana Vlad, chiar daca e prietena mea. Stiam ca are o voce deosebita, insa nu stiam ca este si o actrita desavarsita. A intrat perfect in pielea personajului trecand printr-o multitudine de stari: de la fatuca stearsa, neindemanatica, cu o figura tampa chiar atunci cand se indragosteste, la femeia indragostita, pasionala, capabila sa faca totul pentru iubirea ei, la gazda perfecta, stapana pe sine, o adevarata lady englezoaica, adevarata stapana a Manderleyului. Am fost plina de emotii aseara si am trecut prin toate starile posibile. Am privit spectacolul ca un copil fascinat si mi-am inrosit palmele de aplauzele furtunoase pe care le-am daruit cu generozitate la final actorilor minunati. Am imbratisat-o pe Adriana de mii de ori si i-am spus cat e de minunata. O rog si pe aceasta cale sa ma ierte pentru efuziunea mea nestapanita de admiratie, insa vreau s-o asigur ca a fost izvorata dintr-o certa exprimare a valorii pe care a lasat-o in sufletul meu. Sunt un spectator cu ochi critic si nu as fi facut aceste afirmatii daca nu ar fi fost reale. Am sa merg la Rebecca de cate ori o sa am ocazia si va astept si pe voi cu foarte mult drag, fiindca este un spectacol care nu numai ca merita sa fie vazut, dar la care cu siguranta veti dori sa va reintoarceti.
luni, 6 februarie 2012
La Multi Ani, Ioana!
joi, 5 ianuarie 2012
Rugaciune la moartea unui prieten
Doamne, Doamne, Creatorule si Ziditorule a toate, Cel ce ai pus in sufletul omenesc puterea dragostei ce leaga inimile apropiate si ne-ai dat noua, ca pe o sete, trebuinta de a ne cauta semeni, spre a ne impartasi aceleasi ganduri si simtiri, insuti Tu, Preabunule Doamne, cauta cu indurare spre durerea grea care-mi framanta astazi fiinta, ca si oarecand durerea care a lovit pe proorocul si imparatul David care, la stirea mortii prietenului sau Ionatan, astfel jelea: "Munti din Ghilboa! Nici roua, nici ploaie sa nu cada peste voi! Cum au cazut vitejii in mijlocul luptei ?! Cum a murit Ionatan pe dealurile tale, ma doare de tine, frate Ionatane! Tu erai placerea mea, dragostea ta catre mine era uimitoare!".Asculta Doamne, rugaciunea pe care eu, smeritul, Ti-o inalt din inima curata, dar franta de durere, precum ai ascultat rugaciunea Fiului Tau si Mantuitorului nostru. Care venind in Betania si afland mort pe prietenul Sau Lazar, S-a intristat cu duhul si-l plangea in fata iudeilor, care vazandu-L au grait: "iata cat il iubea de mult!".
Da, Doamne, sufletului roabei Tale, Malina, iertare pacatelor cate ca un om, cu stiinta sau fara stiinta, a savarsit in aceasta viata si-o asaza pe ea in cortul dreptilor si sfintilor care din veac au placut Tie,- ca Dumnezeul milei si al indurarilor esti si binecuvantat in vecii vecilor. Amin!