Ieri am facut cornulete pentru prima data in viata mea dupa o reteta de la mama mea. V-o impartasesc si voua fiindca sunt delicioaaaaaaaaaase si foarte simplu de facut.
Ingrediente:
Un pachet de margarina "Unirea".
O cana cu ulei.
O cana cu lapte batut.
Un cub de drojdie.
Faina cat cuprinde.
Dulceata, rahat sau nuca (dupa preferinta)
Un pachet cu zahar pudra de la Coronita.
Mod de preparare: Faina se pune intr-un lighean. Se face o gaura in mijloc. Drojdia se dizolva in apa calduta dupa care se toarna in mijlocul fainei. Se adauga margarina (dupa ce-a fost faramitata in prealabil), uleiul si laptele batut. Se amesteca toate si lasati aluatul sa-si ia cata faina are nevoie. Dupa ce ati facut aluatul (atentie! acesta nu trebuie sa fie elastic ci putin sfaramicios dar sa se poata intinde), intindeti o foaie de aluat pe o planseta din lemn, de preferat cat se poate de subtire. Aluatul nu va fi lasat la crescut! Eventual, iti puteti lasa vreo ora la frigider. Buuuuuuuun! Revenim la aluat. Il intindeti asadar pe planseta in foaie cat mai subtire, apoi puneti o farfurie cat aluatul de mare si taiati de jur-imprejur. Acum aveti in fata aluatul rotund. Taiati rotundul in 4, apoi fiecare parte in 3, in raze care pornesc de la baza spre centrul cercului. Puneti umplutura (rahat, dulceata sau nuca) ce doriti voi, la baza aluatului rotund si rotiti de la baza spre interior, astfel incat varful cornuletului sa vina spre exterior. Trebuie sa faceti vreo 2-3 foi de aluat ca sa umpleti o tava. Eu coc in tava de la aragaz. Asezati cornuletele in tava fara sa ungeti tava cu nimic (are aluatul si ulei si margarina si nu se lipesc), dupa ce ati incins cuptorul in prealabil. Bagati tava la cuptor. In primele 5 minute de coacere lasati focul mic, dupa care il puteti da la mediu. In mod normal, o tava ar trebui sa se coaca in 15-20 de minute, depinde de aragaz. Dupa ce ati copt toate cornuletele, le asezati pe o hartie mare, asa, cat sa incapa toate. Turnati peste ele zahar pudra de la Coronita si le tavaliti bine-bine. Le asezati apoi pe platou si le puteti servi langa o cafelutza sau un ceai! Pofta buna!
Un comentariu:
Am sa iti scriu si eu o prajitura pe care o fac foarte des, deoarece este grozava, ai sa vezi.
Ceau-Ceau
Ingrediente:
400g zahăr pudră, 200g unt, 200g nuci pisate sau tăiate cu cuţitul (nu date prin maşina de tocat), 200g făină, 6 ouă, două linguri de cacao, esenţă de rom, vanilie şi sare.
Mod de preparare:
Se freacă untul cu 200g zahăr pudră, apoi se adaugă nucile mărunţite, făina, cacao, esenţa de rom, vanilia şi cele 6 albuşuri bătute spumă. Se tapetează tava cu pesmet (eu o tapetez cu făină), se toarnă compoziţia în tavă şi se introduce în cuptorul deja încins. Se coace la foc încet. Când e pe jumătate coaptă, se scoate şi se pun deasupra cele 6 gălbenuşuri frecate cu cele 200g zahăr pudră rămase, apoi se introduce tava în cuptor, până se coace prăjitura. (Se încearcă dacă e coaptă prăjitura cu o scobitoare. Dacă scobitoarea iese curată după ce a fost înţepată prăjitura, înseamnă că e coaptă). După ce s-a copt, se scoate din cuptor şi se taie romburi sau pătrăţele - după imginaţie.
Poftă bună!
Georgeta NEDELCU - Craiova
Trimiteți un comentariu