O carte care pe mine m-a ajutat enorm si ma ajuta in continuare este aceasta:
Din cate inteleg, nu mai exista pe piata. Am xeroxat-o in vreo zece exemplare pana acum si am trimis-o colegilor din tara pentru a invata din ea. Ulterior, autoarea cartii, doamna Pavelescu, un emerit profesor de la Colegiul Mihai Viteazul din Targoviste a intrat pe Grupul profesorilor din Romania si s-a oferit sa le trimita pe mail cartea celor care au nevoie de ea, contra sumei modice de 20 de lei. Eu am cumparat-o cu 40 de lei. Abordarea pe care eu am avut-o pentru subiectul de metodica a fost urmatoarea: imi alegeam cate un subiect sau imi construiam dupa modelul celor date anterior si incercam sa le rezolv asa cum percepeam eu.
Ei, dar cum socoteala de acasa (unde faci totul relaxat), nu se potriveste cu cea din targ, iata ca a venit si ziua examenului: 14 iulie 2014. Sa mai spun ca in urma cu 4 ani, fix pe 14 iulie imi sustineam titularizarea si am luat-o cu brio ? Buuun. In afara faptului ca este criminal chematul de la 08.30 in sala de examen si statul pana la 10 cand vin subiectele, emotiile au existat pana cand am primit subiectele. La specialitate, Eminescu - incadrarea in curent literar (usoooor, frumoooos), la metodica o secventa din programe ce continea predarea modurilor de expunere la clasa a V-a, iar la pedagogie cel mai usor subiect: Invatarea. Toate bune si frumoase, dar din subiectul Invatarea nu mi-am mai adus aminte NIMIC. NIMIC, NIMICUT. Blanc total. Imi venea sa rad ca proasta-n targ de mine. M-am apucat sa-mi construiesc subiectele din specialitate cu care, recunosc, m-am intins mai mult decat m-am asteptat. Adica vreo doua ore din timpul de patru alocat intregului examen. Incet-incet, scriind la romana, mi-am adus aminte si de Invatare. Am scris definitia. M-am intors la Eminescu. Mi-am adus aminte conditiile externe. Le-am trecut repede pe ciorna, m-am intors la Eminescu. Nu reuseam nicicum sa imi amintesc conditiile interne ale invatarii. Am scris doar ceva vag, foarte vag. Le-am transcris pe foaia de examen. Asta a mai durat vreo ora. Ramasese doar subiectul de metodica, in doar o ora. Trebuia sa alcatuiesc pe ciorna ceea ce-mi propusesem. Asta a durat cam 40 de minute. Nu mi-a iesit nici pe departe cum l-as fi conceput in linistea camerei mele. Am plecat printre ultimii din sala. Epuizata, stresata, nemancata pana la ora 14.00. Habar n-aveam daca voi obtine Sfantul 8. Am ajuns acasa, m-am odihnit, apoi am reevaluat tot ce facusem. Evaluarea mea obiectiva imi aducea nota undeva intre 7.50 si 8. Mai exact, pe la 7,70-7,80. Speram din suflet ca evaluatorii sa fie indulgenti si sa-mi treaca cu vederea micile neajunsuri si sa se concentreze mai mult pe exprimare si limbaj (la care, recunosc, stau foarte bine...si care este extrem de important, as spune esential chiar)... Timp de doua saptamani, pana la afisarea rezultatelor am stat ca pe ace. Cu o seara inainte de ziua afisarii rezultatelor, am visat ca primisem eu lucrarile de la definitivat, dar nu aveam voie sa le deschid, insa mi-am recunoscut scrisul, si am vazut pe el un 7,90 taiat si langa el un 8 mare. A doua zi eram torpila. Ma agitam innebunita de colo-colo fara o tinta. Stiam ca rezultatele trebuiau sa se afiseze, dar site-ul ministerului era prea solicitat si picase, insa o prietena de-a mea apucase sa vada rezultatele si mi-a scris pe Facebook: "Felicitari!" "Pentru ???" am intrebat eu mirata.
"pentru nota de la def. Ai luat 8, n-ai vazut ?". "Nu, nu pot accesa site-ul". "Ai luat, Ana, am vazut eu". Mai are rost sa va descriu explozia de fericire care m-a inundat???
Va doresc sa traiti si voi aceste momente! Succes!
Un comentariu:
Felicitari pentru reusita.Anul acesta am si eu defintivatul. Ideea audio mi se pare foarte buna. Puteti sa ma ajutat si pe mine cu varianta audio? Va multumesc! E-mailul meu este danibosneag@yahoo.com sau danibosneag@gmail.com. Mult succes pe mai departe.
Trimiteți un comentariu