marți, 20 septembrie 2011

Despre atributiile jurnalistului in societatea actuala

De ceva timp, tot stau si cujet cum zice moldoveanu'! Ma uit prin presa tabloida si constat cu amaraciune ca zi de zi, din ce in ce mai multi diletanti dau tarcoale acestei felii de paine unsa cu miere numita jurnalism. Incepand cu "musiu" Christian Levant (altminteri jurnalist cu state vechi in presa romaneasca) si terminand cu tavalita din Amsterdam, Natalia Mateut. Primul duce o lupta acerba in a convinge cititorii ca Madalina Manole a fost ucisa de Petru Mircea. Ma intreb, omu' asta o fi auzit vreodata in viata lui de IMPARTIALITATEA jurnalistului, de faptul ca omul de presa nu are voie sa aiba puncte de vedere personale si sa se rezume la expunerea faptelor, nu la comentarea lor in mod subiectiv? Oare nimeni din tara asta nu se sesizeaza? Nu exista un cod deontologic al jurnalistului care trebuie respectat ? Presa audio-vizuala este monitorizata de CNA. De presa scrisa cine se ocupa? Ei cui dau socoteala, ca eu as face o sesizare, sincer!!! Ceea ce este ingrijorator este faptul ca si-a gasit si adepti, asemenea unei secte gen Bivolaru care isi tot intinde tentaculele mai mult si mai mult. Oameni care nu-l cunosc pe Petru Mircea, pe parintii Madalinei si nici pe Madalina nu au cunoscut-o, isi permit sa aduca niste acuzatii lipsite de orice fel de substanta, influentati fiind de acest Christian Levant de la ziarul "Ring". Ma intreb, aproape zilnic, (retoric desigur), in ce fel de tara traim? Si cum, niste oameni simpli, isi permit sa judece si sa puna etichete, fara sa le fie frica de Dumnezeu ???
In al doilea caz, cel al Nataliei Mateut, promovata peste noapte de la statutul de tavalita pe jos de politistii din Amsterdam in jurnalista la Kanal D, sunt aproape interzisa de neprofesionalismul acesteia desi sustine ca a absolvit Facultatea de Jurnalism la stat. Alooooo, donsoaraaaa, nici un interviu nu incepe ce "Ce se intampla ?". Nu te-au invatat domnii profesori despre etapele interviului sau ale reportajului ? Pacat!!! Pe mine, cei de la "Spiru-Haret" m-au invatat! Domnilor profesori Valeriu Rapeanu, Adrian si Andrei Paunescu, George Pruteanu si nu numai, vreau sa le multumesc pentru profesionalismul si daruirea de care au dat dovada! Roadele muncii dumnealor se vad si acum. Insa mai e un aspect: nu-i cere omului ce n-are!!! Trebuie sa te mai nasti si cu har pentru meseria asta, sa-ti placa ce faci, sa te documentezi temeinic, sa incerci sa te perfectionezi zilnic si sa-ti impui anumite standarde de performanta. Nu prea mai vad jurnalisti obiectivi in presa mondena. Fiecare inclina catre o parte sau alta, dupa cum bate vantul. A disparut coloana vertebrala, facem orice pentru a calca peste cadavre, pentru a ne promova cu orice chip! Trist, jenant, rusinos!!!
Tot respectul meu pentru jurnalisti precum Alice Nastase Buciuta, pe care o citesc cu sufletul la gura, care ma fascineaza si ma emotioneaza pana la lacrimi, pentru Simona Ionescu, Loreta Popa si colegele de la revista Felicia: Daniela Mironov Banuta si Alina Dragomir si altii ca ei. Sunt o multime in tara asta (sunt si in provincie!!!) dar nu se vad!!! Ii acopera marea masa a diletantilor, a neprofesionistilor, a jurnalistilor de trotuar care se prostitueaza pentru bani, ori Dumnezeu mai stie pentru ce!!!
Dar poate asta este nivelul nostru ca societate! Consumam ieftin, gandim ieftin, citim ieftin...

4 comentarii:

ionutza80 spunea...

Ai dreptate. Jurnalistii se lanseaza in subiecte usoare si nu stiu cati vor mai avea rabdare sa-i urmareasca. Ma gandesc ca atata timp cat inca exista genul de emisiuni Acces direct, Happz Hour cu subiecte din cele amintite de tine, exista si un public interesat. Sau poate ca la noi exista si chestia aia ca daca asta imi da asta mananc...Nici nu revoltam sa cerem altceva! Sunt din pacate prea putini ziaristii care chiar vor sa scrie subiecte adevarate, cu continut, care sa trezeasca un interes adanc, sa spuna ceva pentru cineva. Mie mi-e dor de genul revistelor Ecran Magazin, Melos, Vox Pop Rock, chiar si Cutezatorii daca vrei, Salut, ca sa dau putine exemple, unde chiar citeai lucruri ok. Citeai si mondenitati dar aveau o limita a bunului simt, a bunului gust.

Maria spunea...

Din ce in ce mai putini jurnalisti de calitate.

Roxie spunea...

Imi place postul tau, pentru ca asta simt si eu si stiu ca sunt multi oameni de acord cu ce ai scris tu. Eu m-am lasat de monden, nu mai citesc niciun tabloid, nu ma uit la nicio emisiune de la ora 5 (tot tabloid) si tare bine ma simt.
Ar fi fost asa de bine daca ar fi existat un CNA pentru presa scrisa... nu pot sa uit (chiar m-a marcat)cand am vazut pe prima pagina in click poza cu fata sangeranda a lui Sobaru pe jumatate de pagina... apoi, in interior unde era articolul era o poza mai micuta.. si lista poate continua.
Si chestia e ca si stirile au devenit tabloide, se pare ca nu era de ajuns cum era. Cand mai zappez si vad ce stiri au astia de la Antena 3 si Realitatea... te doare capul...
Si chestia e ca toti zic ca asta cere publicul. Pe bune? Chiar au intrebat ei publicul? I-am dat dreptate din toata inima lui Iantu, cand citeam un interviu (parca in unica) si spunea ca nu e adevarat ca publicul cere, publicul n-are la ce sa se uite. Uite cata audienta au emisiuile de diverstisment, ma bucur sa vad ca apar din ce in ce mai multe... uite cat de apreciate sunt Vreau sa fiu milionar, Cireasa de pe tort, Vocea Romaniei, etc...
Eu trag nadejdea ca incet incet o sa ne revenim si o sa avem din nou divertisment de calitate, nu emisiuni tabloide.
Cat despre jurnalistii astia, gen Natalia Mateut... o sa treaca si astia. Au acum momentul lor de glorie, dar o sa se cearna totul si o sa ramana doar cei mai buni. O sa treaba si vremea asistentelor tv...

Anonim spunea...

Foarte bine punctat! Nici nu e nevoie de alte comentarii! Mă bucur să constat că mai sunt jurnalişti care gândesc aşa! Înseamnă că mai există o speranţă pentru viitorul presei!